Baška Voda, nekad naselje trgovaca, ribara, težaka danas se je razvila u turističko mjesto sa svim obilježjima mediteranskog gradića. Kristalno čisto Jadransko more, dugačak pojas šljunčane plaže, miris borova, hladovina palmi i to sve u podnožju veličanstvene planine Biokovo uz trud mještana da nadopune prirodne ljepote svojom dobrodošlicom, bogatom ponudom, kulturnim, gastronomskim i sportskim sadržajima čine Bašku Vodu savršenim mjestom kako za boravak tako i za život.

Arheološki nalazi svjedoče da su već od ranog brončanom dobu prepoznate prednosti života na području današnje Baške Vode. U kasnoj antici stanovništvo podiže utvrdu na Gradini kako bi se sklonili od prodora barbarskih naroda. O postojanju naselja Aronia u antici, osim arheološkim nalazima znanstvenici svoju tvrdnju potkrjepljuju Tabulom Peutingerianom, kartom na kojoj je istoimeno naselje naznačeno upravo na mjestu današnje Baške Vode. Ostatci bedema od suhozida su vidljivi i danas. Pronađeno je mnogobrojno keramičko posuđe, amfore, grbovi, kao i mnoštvo grobnih natpisa i priloga autohtonog illirskog stanovništva i novo-pridošlog rimskog. Arheološki nalazi na širem prostoru mjesta govore o postojanju više villae rusticae. U VII stoljeću dolazi do prodora Slavena koji zauzimaju Aroniju i ona prestaje egzistirati.

Tijekom narednih tisuću godina nema tragova urbanoga života uz more ali pastiri iz Basta dovode blago u blizinu mora i napajaju ga na basczi vodi, izvoru pitke vode, a treba pretpostaviti da su prve građevine podizane kao skloništa za pastire.

Nakon progona Turaka, te nakon nestanka gusara, stanovništvo se iz Basta počelo vraćati na obalu i ponovnim naseljavanjem ispisivati noviju povijest Baške Vode.

Najstariji zapisan podatak o Baškoj Vodi je iz 17 stoljeća. Na zemljovidu Dalmacije, koji je 1686. godine izradio talijanski geograf i kartograf Vincenzo Maria Coronelli, upisano je ime Basca. Drugi talijanski kartograf, Marcelo, 1690. je godine na svom zemljovidu isto mjesto označio imenom Fontana di Basca.

Ime Baška Voda prvi se put spominje 1724. godine, na dokumentu o prodaji kuće. Godine 1750. gradi se kasnobarokna crkvica sv. Lovre, a mjesto u to vrijeme ima tek manje od deset kuća. Tek stotinjak godina poslije, počinje jače naseljavanje Baške Vode. Godine 1889. dovršena je današnja župna crkva sv. Nikole, posvećena zaštitniku Baške Vode. Godine 1845. Baška Voda je dobila prvu školu, a 1900. godine poštu. Izgradnjom pristaništa (mula) 1912. godine Baska Voda postaje najznačajnija luka na ovom području preko koje se odvijala intenzivna trgovina između otoka i Zabiokovlja. Prvi stanovnici bavili su se poljoprivredom te ribarstvom i pomorstvom. Začetak turizma, koji je danas glavna gospodarska djelatnost mjesta, jest gradnja prvog baškovoškog hotela „Slavija“ 1930. godine. Društvo za poljepšavanje mjesta osniva se 1933. Godine. A kao da će time najaviti blistavu budućnost baškovoškog turizma, hotel „Slavija“ 1936. na svjetskoj izložbi u Londonu nagrađen zlatnom medaljom. Danas je u njegovoj zgradi sjedište Općine Baška Voda.

Baška je Voda danas izrazito turističko mjesto, mnogi će reći najljepše na Makarskoj rivijeri, a neki je nalaze i jednim od najljepših mjesta na cijelom Jadranu. Obdarena je prirodom iznimne ljepote. Gotovo u jednoj točki spajaju se plavo more i bogat crnogorični pojas, a sve ih zajedno natkriljuje veličanstvena kamena bjelina Biokova. Klima je ovdje također iznimno blagonaklona, po meteorološkim izračunima Baška Voda ima u prosjeku 2.700 sunčanih sati godišnje. Sve to ne bi došlo do izražaja da nema marljivih ljudi koji to što im je priroda darovala cijene i poboljšavaju. Zahvaljujući svemu tomu, Baška je Voda zadnjih nekoliko godina zaredom dobitnik Plavog cvijeta sa zlatnim znakom, najvećeg turističkog priznanja u Hrvatsko. Osim u lijepoj prirodi, moru i suncu, posjetitelji mogu uživati i u bogatoj ponudi, kušati dalmatinske specijalitete , uživati u autohtonoj arhitekturi, originalnom klapskom pjevanju te u predivnom pogledu na more i obližnje otoke od kojih često zastaje dah. Smještaj Baške Vode također je pogodan za mnoštvo jednodnevnih izleta u okolicu. Nakon ispunjenog i aktivnog dana na suncu, moru i izletima možete uživati u brojnim kafićima i terasama sa živom muzikom, bogatom ponudom koncerata i ribarskih večeri u sklopu Baškovoškog ljeta ili pak zvjezdanom nebu uz zvuk valova.

Follow us on Facebook @BaskaVodaInfo & Instagram #baskavoda_info. 
Designed by WebMark